Recent toegevoegd
Sluiten
Geen producten gevonden...

De koffie zetwijzen.

1: De mokka pot.

 

De Mokka pot wordt gezien als de voorloper van de espressomachine.

In het waterreservoir wordt water aan de kook gebracht en daarmee druk opgebouwd om

het water door de fijngemalen (espressomaling) koffie te duwen.

De koffie komt dan terecht in een reservoir boven de koffie houder. De druk die ontstaat is een stuk lager dan de druk die een espressomachine maakt waardoor er minder smaak en geen crema op de koffie ontstaat.

De Mokka pot is geen percolator, waar de gemalen koffie gedurende het hele kookproces in contact is met het kokende water.

 

Bij het zetten is het belangrijk om het reservoir met warm water te vullen om te voorkomen dat de koffie verbrandt bij het aan de kook brengen van het water.

Zodra er een pruttelend geluid te horen is zet het vuur dan zo snel mogelijk uit om te voorkomen dat de koffie een bittere smaak krijgt.

 

  1. Vul het water reservoir met zo warm mogelijk water tot vlak onder het ventiel.
  2.  
  3. Gebruik espresso maling en vul de koffie houder tot de rand, druk de koffie aan.
  4.  
  5. Zodra er een pruttelend geluid te horen zet het gas uit.
  6.  
  7. Schenk de koffie in voorverwarmde kopjes.

 

 

De disclaimer is dat de kwaliteit van de gezette koffie afhangt van de kwaliteit, versheid  en brandwijze van de koffie. De Mokka pot moet brandschoon zijn .

 

 

 

2. Chemex

 

De Chemex, slow koffie maker is bedacht in 1941. In 1957 werd de Chemex gebruikt in het boek "from Russia with love".

De volgende stappen zijn nodig om heerlijke "slow" koffie te zetten met de Chemex.

1. Vouw het filter zo dat aan een kant een enkele laag is  van het filterpapier.

2. Kook water en maak het filterpapier dat in de Chemex zit goed nat - daarmee is de kan ook voorverwarmd.

3. Gooi het water in de kan weg.

4. Weeg 7- 10 gram koffiebonen per kopje (100 ml) afhankelijk van de gewenste sterkte. 

5. Maal de koffiebonen grof.

6. Doe het maalsel in de het filter en schud om het oppervlak gelijk te krijgen.

7. Verwarm water per kopje (100 ml) tot 92 graden Celsius. (Breng water aan de kook en laat het even staan om af te koelen, als je geen thermometer hebt)

8. Giet een beetje water in het midden van de gemalen koffie om de koffie te laten bloemen en wacht 30 seconden.

9. Giet nu het resterende water in een spiraalvorm van binnen naar buiten zonder de rand van het maalsel bij het papier te raken. Als je een weegschaal hebt zet de Chemex dan op de weegschaal. 1ml=1gram water.

10. De koffie is klaar als het filter niet meer druppelt en gooi het filter weg in de papierbak nadat je de koffie bij het organisch restafval hebt gestort.

11. Drink een heerlijk kopje koffie!

 

 

3. De Aeropress

 

In 2005 ontwikkelde Ala Adler , de oprichter van het bedrijf Aerobic inc. de Aeropress.

De Aeropress is een kunststof gebruikersvriendelijke koffiezetter.

Heel handig is de Aeropress voor op reis of onderweg met een thermoskan heet water.

 

1. Kook 250 ml water en laat het afkoelen tot 92-95 graden C.

2. Plaats een filter in de filterdrager en spoel het filter door met een beetje water.

3. Zet de filterdrager op een kopje en doe 14 gram filtermaling koffie van goede kwaliteit in de cilinder.

4. Giet 200 ml water op tot aan streepje 3, waarbij al de koffie vochtig moet worden.

5. Zet de zuiger in de cilinder en laat de koffie 1 minuut trekken.

6. Haal de zuiger weg en roer de koffie goed om.

7. Zet de zuiger terug en druk de koffie in ongeveer 30 seconden in het kopje.

 

Een alternatieve methode is de omgekeerd zetwijze.

1. en 2. zijn hetzelfde als hierboven beschreven.

3. Zet de zuiger op zijn kop en schuif de cilinder met over de zuiger heen.

4. Doe 14 gram filtergemalen koffie in de cilinder en schenk 200 ml water in de cilinder , alle koffie moet goed vochtig zijn.

5. Roer de koffie goed om , bevestig de filterdrager en laat de koffie een minuut trekken nadat je de lucht uit de cilinder hebt weggedrukt.

6. Zet het kopje of de kan op zijn kop op de filterdrager, keer het geheel om en druk de koffie in 30 seconden in het kopje of de kan.

De koffie is klaar om te drinken.

 

 

Espresso apparaat

 

 

 

4.Espresso:

 

Er zijn meerdere soorten espresso die je enkel of dubbel drinkt, afhankelijk de smaak.

 

De bereidingswijze van:

 

  1. Espresso, 30 ml water met crema.

   2. Ristretto,15 ml water met crema. 

3. Lungo ,45 ml water met crema 

4. De long black.

Schenk verwarmd water tot rond de 90 graden in het kopje  en laat vervolgens de espresso op het water in het kopje lopen. Een mooie manier voor de mensen die van iets minder sterke koffie houden maar niet van de te lang doorgelopen lungo.
De in Australie en Nieuw Zeeland ontwikkelde long black verdunt de koffie en behoudt de balans en crema.

5. De Americano.
De Amerikanen die in de tweede wereld in Italië gelegerd waren vonden de Italiaanse koffie, espresso, te sterk. Zij verdunden de espresso door er warm water bij de espresso in het kopje te gieten. De koffie toont dan veel lichter omdat de crema oplost.

 

Een standaard recept voor 2 espresso's:

20 gram gemalen koffie.

60 ml water.

Natuurlijk is het gebonden aan persoonlijke smaak.

Variëren met de hoeveelheid koffie en de ratio koffie/water geeft een mooi eigen resultaat.

 

 

Bij het zetten van een top espresso moet er aandacht zijn voor de mate van extractie en concentratie.

De mate van extractie is bepalend voor de smaak balans van de koffie, en de mate van concentratie bepaalt hoe sterk de espresso is en hoe sterk de espresso smaakt.

Onvoldoende extractie geeft een zurige oninteressante vlakke smaak. Te veel extractie geeft een bittere soms zelfs onaangename smaak.

In technische termen, is een extractie van de gemalen koffie tussen de 18 en 22 procent optimaal. De TDS (total dissolved solids) , het totaal aan opgeloste vaste stof, is idealiter bij:

lungo   5 - 8 %,

Espresso 8 - 12%,

Ristretto 12-18%

De fijnheid/ grofheid van de gemalen bonen bepaalt mede de snelheid waarmee het water uit de espresso machine door het maalsel wordt geperst.

Te fijn gemalen koffie kan overextractie veroorzaken, terwijl te grof gemalen koffie makkelijk tot onderextractie aanleiding geeft.

Het is dus zoeken naar een juiste maalgraad van de koffiebonen ten opzichte van de hoeveelheid water.

 

 

Succes gewenst!

 

 

 

Online bestellen
Taal
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »